Islàndia és una illa de 103000 km2, amb una altitud mitjana d' uns 500 m sobre el nivell del mar. El pic més alt, Hvannadalshnjúkur, fa uns 2.119 m, y més d'un 11% del pais està cobert de glaciars, incloent aVatnajökull, el glaciar més gran d' Europa. Està a l' Atlàntic Nord,i és el pais més occidental d' Europa, a uns 100km a l' est de Groenlandia, just sota el Cercle Polar Artic.
Islàndia té una població d' uns 300.000 habitants, dels quals la meitat viu a la capital Reykjavík i voltants.L'Aeroport Internacional de Keflavík es troba a 50 km de la capital. Les terras altes de l' interior estàn deshabitadas (i inhabitables).
Islàndia és un nucli d' activitat volcànica i geotèrmica. Trenta volcans de l'era postglaciar han entrat en erupció en els dos últims segles, i l' aigua geotèrmica proporciona calefacció no-contaminant per gran part de la població. També s'aprofiten els rius per produir energia hidroelèctrica barata. La corrent elèctrica es de 220 voltis, 50 hzos.
Els islandesos encara parlen la llengua dels vikings (amb les seves petites modificacions). Una altra tradició vikinga: és la costum d' utilizar noms patronímics en lloc de cognoms. Al nom de pila d' un islandés o islandesa li segueix el nomde pila del pare (o de la mare), con el sufixe—son (fill) o —dóttir (filla). P ex.: Guðrún Pétursdóttir (Guðrún, filla de Pétur). Membres de la mateixa familia poden tenir molts diferents “cognoms”.
El 90 % de la població és evangèlica luterana.
Islàndia manté l' Hora del Meridià de Greenwich tot l' any.
L'econòmia depent fonamentalment de la pesca. El sector turístic suposa la segunda font més important de divises. El nivell de vida és alt, amb una renda per càpita entre les més altes del món.
L'esperança de vida, de 81,3 anys per les dones i de 76,4 pels homes, està entre les més altes del món.
La moneda oficial és la corona (króna) islandesa (ISK). Un euro equival a unes 90 corones, És preferible portar diners islandesos. Es pot canviar fàcilment a l'aeroport, bancs i oficines de canvi. Las tarjetes de crèdit són d'ús generalitzat.
A ple estiu és de dia pràcticamente les 24 hores. A l'hivern unes 4 o 5 hores. Durant la primavera i la tardor, les hores de llum són més o menys les mateixes que a Catalunya.
Els sistemes elèctronics són els europeus (50Hz, 240 voltios).Els aparells espanyols no tenen cap problema.
Els mòbils espanyols tenen el mateix sistema “GSM” que Islàndia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario